Vyhledávání

Listopad 2017
Po Út St Čt So Ne
« Říj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Dr. Cook – nechte se v kuchyni inspirovat budoucím lékařem

Neděle, 27. Září, 2015

drcook

Vaříte rádi? Nebo se chcete něco nového v kuchyni přiučit? Dnes startujeme seriál receptů Pavla Feilhauera, mladého studenta medicíny, pro kterého je vaření velkým koníčkem.

Pavel studuje Všeobecné lékařství na 1.LF Univerzity Karlovy v Praze. Takže sice zatím ještě doktor není, ale brzy bude. Tak proto Dr. Cook :-). Vaření miluje a díky častému cestování měl možnost ochutnat různé světové kuchyně. Ze všech nejvíce si však oblíbil kuchyni italskou a francouzskou. Má rád kvalitní a dobré jídlo a také hezkou prezentaci pokrmu na talíři. Jak se říká – oči musí jíst taky! Jako medik s určitými znalostmi se na jídlo dívá i z nutriční stránky a snaží se uvažovat nad tím, co jí, co je pro jeho tělo dobré a zlé.

Ale dost už bylo řečí, teď už jen dobrou chuť, buon appetito anebo bon appetit!

Filet na papíře
Trancio di pesce su carta al forno

filet_na_papire

Jedná se o jednoduchý recept, který jsem ochutnal na Versilijské riviéře v Toskánsku. Je jednoduchý, poslouží jako skvělý hlavní chod a výborně chutná. Pokud budete vybírat rybu, zkuste filet pražmy královské, menšího mořského vlka, pyskouna, tresky nebo cípala a mnohých jiných mořských ryb, výběr nechám na vás, jen si dejte pozor na to, aby byl filet/ryba čerstvý(-á). Olivy můžete dát i zelené, ale vždy používejte olivy s peckou, vypeckované olivy chutnají jako plast.

2 porce

– 2 rybí filety, viz výše
– velká hrst cherry rajčátek
– hrst oliv, viz výše
– 2 velké brambory, varný typ A nebo B, oloupat, nakrájet na 1 mm plátky, dát do hrnce s vodou
– šťáva z 1/2 citronu
– extra panenský olivový olej
– sůl, čerstvě mletý černý pepř

Troubu předehřejte na 200°C. Dejte vařit větší hrnec s mírně osolenou vodou. Do vroucí vody vhoďte plátky brambor a minutu blanšírujte. Zceďte a zalijte studenou vodou. Připravte si dva pláty pečícího papíru tak, aby se vám na každý vedle sebe vešly plátky brambor, zelenina a filet. Papíry dejte na plech. Pokapejte olivovým olejem. Na papíry vyskládejte plátky brambor tak, aby přes sebe plátky přesahovaly jako tašky na střeše. Povrch naskládaných plátků osušte utěrkou. Jemně osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem. Vedle na druhou stranu vyskládejte olivy a cherry rajčátka, která jste nařízli a vymáčkli z nich semínka. Pokapejte olejem, lehce osolte a opepřete a dejte do střední etáže trouby péct na cca 15 – 20 minut. Mezitím si dejte na talíř filety a pokapejte je citronovou šťávou. Kyselina z citronu lehce maso „předvaří“, začne rozbíjet bílkovinná vlákna ve svalech. Když brambory změknou (zkuste nožem) a začnou lehce chytat barvu, vytáhněte plech z trouby a troubu ztlumte na 180°C. Na každý papír doprostřed položte filet, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem, pokud vám zbyla citronová šťáva na talíři z ryb, přelijte s ní filety a dejte zpět plech do trouby. Pečte cca 12 – 15 minut, až je ryba upečená, ale není vysušená, plátky brambor a rajčata začaly lehce dohněda karamelizovat. Jak poznám, že je ryba hotová? Když do jejího masa píchnu vidličkou a lehce s ní pohnu, vločky rybího masa se začnou od sebe oddělovat. Ryba bude šťavnatá a nebude suchá! Podávejte se sklenicí bílého vína. Rybu zakápněte lehce citronem.

Dobrou chuť!

Více receptů Dr. Cooka můžete najít na jeho webu, případně novinky sledovat na Facebooku.

Jiří Koubek

Tagy: ,



Komentovat

iBoys iGirls praguepride aids-pomoc mezipatra proudem