Vyhledávání

Listopad 2017
Po Út St Čt So Ne
« Říj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Dr. Cook: Recept týdne – dýňová polévka a hruškové risotto

Čtvrtek, 8. Říjen, 2015

drcook

Dnes přinášíme recept na skvělou dýňovou polévku a sezonní verzi tradičního risotta.

Dýňová polévka s oříšky
Potage du courge musquée aux noisettes

Tahle polévka vás nadzvedne ze židle. Měli byste použít muškátovou dýni z Provence, která se právem nazývá královnou dýní. Má vynikající lehce oříškovou chuť, zralá dýně je na řezu sytě oranžová a „brečí“, tzn. v místě řezu se během chvíle objeví čiré kapky vody. Chuť muškátové královny krásně v pozadí doplňuje trocha lískových oříšků, které jen a jen umocňují oříškovou chuť. Můžete použít i dýni máslovou, ale ta se používá spíš v Itálii a má jinou chuť. Nakonec se do porce zamíchá lžíce crème fraîche, který polévku krásně zjemní.

4 porce

– 500 g muškátové dýně, střed se semínky vydlabat lžící, dát stranou; dužinu oloupat, nakrájet nahrubo
– 1 velká cibule, nakrájet na plátky
– 1 větší mrkev, nakrájet na kousky
– 1 řapík celeru, nakrájet na kousky
– 1 velká lžíce másla
– cca 500 ml světlého kuřecího vývaru
– 25 g lískových ořechů, nakrájet nahrubo
– sůl, čerstvě mletý černý pepř
– 4 lžíce crème fraiche

polevka1

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu a zvolna smažíme 2 minuty, pak přidáme oříšky a smažíme další 3 minuty až začne zelenina lehce měknout, ale ne hnědnout. Zalijeme kuřecím vývarem tak, aby byla zelenina tak tak zakrytá. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí, ale nezavřeme úplně, a mírně necháme vařit 20 minut. Zelenina by měla krásně změknout. Obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do stolního mixéru a rozmixujte. Vznikne hladký krém. Přelijte do čistého hrnce. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji vývarem nebo trochou vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte. Do každého talíře přidejte lžíci crème fraiche.

Dobrou chuť!

Hruškové risotto s pecorinem
Risotto di pere, pecorino e noci

Je podzim, hrušky dozrávají a jsou na každém rohu. Vyzkoušejte risotto v této nebeské kombinaci s pecorinem a vlašskými oříšky, které dozrávají taky na podzim. Jestli si myslíte, že se do risotta bude dávat cukr, jste na omylu. Je slané. Tak je to v Itálii běžné, další ovocná slaná risotta jsou z citronu, jahod a broskví.

2 porce

– 1 risotto bianco, bez řapíkatého celeru, parmezánu a olivového oleje
– máslo
– 2 zralé hrušky (Clappova nebo Hardyho máslovka např.)
– menší hrst vlašských oříšků, nasekat na hrubo
– hrst strouhaného pecorina

risotto1

Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince. Jednu hrušku nasekejte najemno nebo rozmixujte, druhou nakrájejte na menší kostky. Postupujte podle základního receptu na risotto bianco, ale místo oleje použijte na začátku velkou lžíci másla. Jakmile začnete přilévat vývar, přidejte hruškové pyré a skoro všechny vlašské oříšky (trochu si nechejte na konec). Vařte dle základního receptu, 2 minuty před koncem vaření přidejte hrušky nakrájené na kostky, dáváte je konci proto, že nechcete, aby se rozvařily. Odstavte, zamíchejte oříšek másla a pecorino, dochuťte solí a pepřem, přikryjte a nechejte 2 minuty stát. Podávejte posypané zbytkem vlašských oříšků, popř. s plátkem sušené hrušky.

Dobrou chuť!

Více receptů Dr. Cooka můžete najít na jeho webu, případně novinky sledovat na Facebooku.

Jiří Koubek

Tagy: ,



Komentovat

iBoys iGirls praguepride aids-pomoc mezipatra proudem