Vyhledávání

Listopad 2017
Po Út St Čt So Ne
« Říj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Dr. Cook: Recept týdne – králík dušený na bílém víně

Pátek, 16. Říjen, 2015

drcook

Dnes přinášíme recept na dušeného králíka na bílém víně. Sobotní/nedělní, stará, dobrá, francouzská klasika! A ta chuť a vůně… Vyzkoušejte!

Králík dušený na bílém víně
Sauté de lapin au vin blanc

Tohle je tradiční recept, který se vaří ve Francii. Ačkoliv se nazývá sauté (restovaný), je to v podstatě dušený králík, který se předtím orestoval, aby jeho šťávy zůstaly uvnitř masa a neutíkaly během dušení ven. Vhodný je na sobotu nebo na neděli a je krásné, když se servíruje na jednom talíři, celá rodina se sejde u stolu a každý si dá svou část. V tradiční verzi nejsou na povrchu poházené krutonky, ale jsou skvělým nápadem, já bych je nevynechával. Králík se minimálně 24 hodin marinuje, to proto, aby nasál krásné chutě marinády, a navíc kyselina z octu působí na svalová vlákna (filamenta), která jsou proteinové povahy, narušuje je a maso je pak daleko jemnější. Králíka podávejte s těstovinami nebo třeba s rýží, kterou jste po uvaření promíchali s troškou rozpuštěného másla. Znáte to – máslo je máslo!

4 porce

Marináda
– 125 ml bílého vinného octa
– 5 kuliček pepře
– 2 stroužky česneku
– 3 větvičky hladkolisté petržele
– 1 větvička tymiánu
– 1 bobkový list
– 1 mrkev, nakrájet na tenká kolečka

– 100 g neuzené slaniny, nakrájet na pásky (lardons), pokud je uzená, zblanšírujte 10 min ve vroucí vodě
– 4 velké cibule, nakrájet na plátky
– 4 dcl suchého bílého vína
– 400 ml světlého kuřecího vývaru
– 3 lžíce hladké mouky
– 200 g hub (žampionů nebo domácích), nakrájet na kousky
– rafinovaný řepkový olej
– olivový olej
– sůl, čerstvě mletý černý pepř
– velká hrst kostiček nakrájených ze světlého chleba
– 2 – 3 lžíce přepuštěného másla

sauté de lapin au vin blanc.jpg.opt800x533o0,0s800x533

Králíka naporcujte na kusy. Odřízněte obě zadní nohy od páteře, každou nohu rozpulte. Odsekněte přední nohy. Páteř rozdělte na 3 – 4 kusy, dle velikosti králíka. Smíchejte suroviny na marinádu v hrnci nebo míse, vložte do ní králíka, promíchejte, přikryjte, nechejte v lednici marinovat. 3–4x během dne promíchejte. Marinujte minimálně 24 hodin. Pokud měl králík játra, nakrájejte na 3 – 4 kusy, pokud měl ledviny a srdce, uschovejte bokem v lednici do dalšího dne.

Troubu předehřejte na 230°C. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového a 2 lžíce řepkového oleje, orestujte dozlatova v pánvi proužky slaniny spolu s vnitřnostmi. Vnitřnosti dejte stranou, děrovanou lžící sesbírejte slaninu a dejte ji do hrnce, ve kterém budete dusit králíka. Na tuku, který vám zůstal v pánvi na mírném ohni cca 10 minut smažte cibuli, až změkne a lehce začne hnědnout. Dejte do hrnce ke slanině. Mezitím sceďte králíka z marinády, maso osušte utěrkou a orestujte na prudším ohni v pánvi, kde se smažila cibule, pokud je v pánvi tuku málo, přidejte. Zlatavé kusy králíka dejte do hrnce ke slanině a cibuli. Osolte, opepřete, posypejte moukou, promíchejte, rozpalte hrnec na prudkém ohni, až na dně začne králík syčet a dejte do trouby na 5 minut mezi horní a prostřední etáž trouby. Po 5 minutách vytáhněte, promíchejte a dejte znova na 5 minut do trouby, mouka by se tak měla uvařit a lehounce zezlátnout. Mezitím vylijte tuk z pánve, deglazírujte obsah pánve vínem, zredukujte na polovinu, přilijte vývar a scezenou marinádu a přiveďte k varu, odstavte. Mezitím po uplynutí 5 minut vytáhněte hrnec s králíkem z trouby, troubu ztlumte na 180°C. Hrnec s králíkem zalijte obsahem pánve, přiveďte obsah hrnce k varu, přihoďte bylinky svázané provázkem, králík by měl být téměř celý pod hladinou, pokud není, přidejte vývar. Přikryjte hrnec poklicí a dejte do prostřední etáže trouby na 30 minut, teplotu regulujte tak, aby obsah hrnce velmi jemně probublával. Sem tam maso nad hladinou polijte šťávami, aby neosychalo. Po 30 minutách přidejte do hrnce vnitřnosti a houby. Promíchejte a duste 15 minut.

Mezitím, co se králík dusí, připravte si krutonky, na středním plameni v pánvi na přepuštěném másle orestujte krutony, dejte do mističky.

Jakmile je králík hotový (když do něj píchnu nožem, je měkký), sceďte omáčku a hrnec s králíkem dejte s trošku pootevřenou poklicí do vypnuté trouby s lehce pootevřenými dvířky, tak vydrží teplý. Omáčku přiveďte k varu, sesbírejte z povrchu tuk lžící a omáčku zredukujte, aby hezky kryla lžíci. Dochuťte solí a pepřem, odstavte. Králíka naaranžujte na talíř. Do omáčky vmíchejte oříšek másla, přelijte s ní králíka, posypejte krutonky a petrželkou. Podávejte.

Dobrou chuť!

Více receptů Dr. Cooka můžete najít na jeho webu, případně novinky sledovat na Facebooku.

Jiří Koubek

Tagy: ,



Komentovat

iBoys iGirls praguepride aids-pomoc mezipatra proudem