Vyhledávání

Listopad 2017
Po Út St Čt So Ne
« Říj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Dr. Cook: Vánoční recept – Pradědova vánočka

Úterý, 22. Prosinec, 2015

drcook

K českým Vánocům neodmyslitelně patří vánočka. Věřím, že každý máte svůj nejlepší recept od své babičky, maminky, tety, který se dědí z generace na generaci. Vám, kteří recept na vánočku nemáte, a nechcete jíst kupovanou vánočku plnou aditiv, nabízím recept mé maminky, která ho peče podle mé babičky, a ta ho má od mého pradědy Vladimíra, který byl u nás ve Fulneku pekařem. Do této vánočky se přidává trocha ořechů, které ji udělají krásně vláčnou, a všichni, kteří ji ochutnali, se rozplývali nad geniální chutí a texturou naší vánočky. Tak ji vyzkoušejte!

A protože se člověk ve svém životě neustále něco nového učí, včera jsem se dozvěděl, jak to je s vánočkou, jaký je její význam. Svým tvarem prý má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřinkách. Význam mají i jednotlivé copy. Spodní čtyři symbolizují živly, tedy oheň, vzduch, zemi a vodu. Prostřední tři copy symbolizují rozum, cit a lidskou vůli. No a konečně prostřední dva copy symbolizují to, co člověka v životě nejvíce táhne kupředu, a to jeláska a vědění.

Pradědova vánočka

1 vánočka

– 18 g droždí
– 1/2 hrnku cukru krupice
– 1 hrnek mléka, vlažného
– 570 g hladké mouky
– 2 žloutky
– špetka soli
– 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
– kůra z 1 citronu, nastrouhat (pokud je voskovaný, omyjte ho v horké vodě)
– 2 lžíce rumu
– pár lžic hrozinek + kandované ovoce dle vaší libosti (citronová kůra, pomerančová kůra, třešně, atd.)
– 125 g másla, rozklepat válečkem na těsto, aby změklo
– 125 g vlašských ořechů, rozemlít na jemno

Na sestavení vánočky
– 1 vaječný bílek
Na vaječný glaze
– 1 vejce rozšlehané se lžičkou vody

vanocka

Kandované ovoce a rozinky dejte do hrnečku, přelijte rumem, promíchejte a nechejte 20 minut macerovat. Kvasnice rozdrobte do mísy, přidejte trochu mléka, kvasnice v něm rozmíchejte do rozpuštění. Pak přidejte zbytek mléka, žloutky, vanilkový extrakt, cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Pak přidejte mouku, sůl, strouhanou citronovou kůru, sceďte kandované ovoce,  scezený rum přidejte do těsta. Zamíchejte. Nechejte minutu stát, mouka do sebe nasaje tekutiny. Pak začněte hníst. Jakmile těsto dostane trošku „tělo„, bude držet při sobě, začněte po kouscích do těsta zapracovávat máslo. Nakonec přidejte kandované ovoce, hrozinky a ořechy. Hněťte minimálně 5 až deset minut, až vám vznikne nelepivé, elastické těsto. Těsto nebude ideálně hladké, protože kousky oříšků rozrušují jeho hladký povrch. Hlavní je, že těsto nelepí. Pokud lepí, zapracujte do těsta ještě trochu mouky.

Pokud těsto zpracováváte v robotu, po zapracování všech surovin hněťte 5 minut na vyšší rychlost, pak těsto stěrkou uvolněte od okrajů mísy a hněťte dalších pět minut na pomalou rychlost.

Z těsta vytvarujte bochníček, dejte jej do čisté mísy, přikryjte potravinovou folií a nechejte kynout na místě o teplotě 22°C. Jakmile těsto začne kynout (zrát) a zvětšovat svůj objem, promíchejte ho, znovu vytvarujte bochník, dejte zpět do mísy, přikryjte a znovu nechejte kynout (zrát), až těsto ztrojnásobí svůj objem.

Jakmile je těsto zralé, je pružné na dotyk, když do něj píchnete prstem, těsto se buď vyfoukne, nebo v něm zůstane důlek po vašem prstu, rozhodně se těsto nevrátí zpět do původní polohy. Vyklopte ho na pomoučněný vál a vymlaťte z něj všechen vzduch. Těsto rozdělte na 9 dílů. Ze čtyř copů upleťte základ pro vaši vánočku. Nebudu vám popisovat, jak se plete, to si vyzkoušíte sami, je to podobné, jako když pletete cop ze tří pramenů. Nějak na to přijdete, chvilku mi to trvalo, ale není to žádná věda, podruhé už pojedete jako profíci. Položte váš vánočkový základ na plech vyložený pečícím papírem. Nyní si k sobě spřáhněte dlaně, jako byste se chtěli modlit. Malíkovými hranami spřažených dlaní po celé délce vánočky ve střední čáře začněte tlačit. Potřebujete střed oploštit, přijde sem další vrstva, potřebujete, aby se vám vánočka při pečení nezbortila na stranu. Základ vánočky potřete rozšlehaným bílkem, funguje jako lepidlo. Na základ položte pletenec ze tří copů. Tuto vrstvu taky oploštěte po celé délce ve střední čáře, ale pouze hranou jedné dlaně. Zase plochu potřete bílkem a položte na ni cop ze dvou pramenů. Tento cop upleťte trošku delší, než je délka vaší vánočky. Konce totiž podstrčíte na obou koncích pod základ vánočky. Tím je zafixujete, zafixujete tak celou vánočku a neměla by se vám při pečení zbortit. Přikryjte utěrkou, nechejte kynout do dvojnásobné velikosti. Před pečením potřete vaječným glaze.

Pečte ve střední etáži trouby předehřáté na 180°C. Pečte dozlatova. Jakmile vrch zezlátne, posypejte ho moučkovým cukrem a pečte dál, až je vánočka upečená. Když do středu píchnu špejlí, po vytažení na ní neulpívá syrové těsto. Pokud vánočka příliš rychle zezlátne, přikryjte ji při pečení alobalem, lesklou stranou nahoru.

Po upečení vánočku nechejte 10 minut stát, pak nechejte prochladnout na mřížce a po vychladnutí skladujte ve vzduchotěsném obalu.

Plátky vánočky můžete jíst jen tak nebo si je namazat máslem.

Dobrou chuť!

Líbil se vám recept? Máte chuť zkusit více? Mrkněte na webu, nebo sledujte novinky na Facebooku.

Jiří Koubek

Tagy: ,



Komentovat

iBoys iGirls praguepride aids-pomoc mezipatra proudem